Velča
Velčev

„Preuzeli smo puno toga od Španaca. Pravimo tipično srpska jela, punjene paprike, musaku, gulaš, ali pravimo i paelju! Najpre smo od španskih navika prihvatili sijestu – i baš nam prija!“

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru o toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Podkast Instituta Servantes u Beogradu pod nazivom Moja španska priča (España Contada), donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Kroz prvu sezonu podkasta prošetalo je petnaestak gostiju poreklom iz Srbije, koji su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Razgovore sa njima vodila je Ana Vučković Denčić.

Umetnik Velča Velčev gost je ove epizode koja na jedinstven način povezuje njegov rodni Dimitrovgrad sa Majorkom na kojoj živi poslednjih nekoliko decenija. Velčev će govoriti o svojoj srpsko-španskoj priči, o tome da li umetnost poznaje granice ili za umetnika nema ograničenja, gde god da stvaraju i žive.

U istoj epizodi Maja Sikimić dotaći će se još jednog značajnog umetnika koji je na poseban način vezan za Španiju. Đorđe Andrejević Kun nije bio samo istaknuti jugoslovenski slikar, već i učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe. Saznajte zbog čega je njegova srpsko-španska priča i dalje aktuelna, možda više nego ikada.

SLUŠAJ PODKAST
Velča Velčev
S1 E7 | JUN 8, 2022 | 36 MINS

PodcastVelča Velčev

PREUZMI TRANSKRIPT (PDF)
SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: