O projektu

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru u toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze srpski tragovi: u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji?

I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Moja španska priča (España Contada), podkast Instituta Servantes u Beogradu, donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Gosti podkasta poreklom su iz Srbije, ali su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Ovaj audio format poslužiće kao platforma za razmenu iskustava, po koji savet ili preporuku za bliže upoznavanje španske kulture, tradicije, savremene umetničke scene, ali i za generalnu demistifikaciju života u toj zemlji.

Prva sezona podkasta, koja broji četrnaest epizoda, posvećena je ličnostima iz sveta kulture, onima koji su deo španske umetničke scene, predaju na univerzitetima širom Španije, marljivo rade na predstavljanju i povezivanju srpskih i španskih umetnika. Njihovo višegodišnje iskustvo na španskim meridijanima pokretač je za razgovore koje vodi novinarka i književnica Ana Vučković Denčić. Osim toga, svaka emisija podkasta doneće i zanimljive priče o srpsko-španskim vezama koje priprema i uređuje novinarka Maja Sikimić.

Na projektu učestvovali:

Originalna ideja i vođenje projekta: Havijer Vakas / Institut Servantes u Beogradu
Izvršna produkcija: Filip Martinović / GULU GULU presenta
Razvoj i realizacija projekta: Ivana Jovanović Arsić / Institut Servantes u Beogradu
Voditeljka podkasta: Ana Vučković Denčić
Autorka sekcije o zanimljivostima: Maja Sikimić
Tehnički razvoj podkasta: Goran Vojteški i Vladimir Radinović / Podcast.rs
Tekstovi i promocija projekta: Mladen Savković / Institut Servantes u Beogradu
Prevodi: Izabela Beljić i Nena Jovanović
Identitet i web stranica projekta: Coba&associates
Zahvaljujemo se: Karmen Alvares Rodriges i Aleksandri Živanović