Ana Jovanović
Suzana Stefanović

„Osetila sam se kao Španjolka onog dana kada sam mafine napravila s maslinovim uljem. / Morala sam da se naviknem na sijestu i na taj podeljeni dan na prepodne i na popodne koje traje do u noć, i ta dva sata usred dana kada je neko mrtvo vreme.“

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru o toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Podkast Instituta Servantes u Beogradu pod nazivom Moja španska priča (España Contada), donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Kroz prvu sezonu podkasta prošetalo je petnaestak gostiju poreklom iz Srbije, koji su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Razgovore sa njima vodila je Ana Vučković Denčić.

O tome kakve su veze srpske i španske prestonice u ovoj epizodi podkasta govoriće violončelistkinja Suzana Stefanović i pijanistkinja Ana Jovanović. Njih dve osvetliće različite strane umetničkog, ali i akademskog života u Španiji i podeliti kako svoje lične priče i doživljaje te zemlje, tako i brojna iskustva stečena tokom građenja karijere svetu klasične muzike.

Praveći mali zaokret u odnosu na ovu priču, Maja Sikimić baviće se prvim Špancima koji su u velikom broju naselili naše predele. Saznajte nešto više o sefardskom nasleđu Beograda, bogatoj kulturi koju su doneli sa sobom i načinu na koji su obeležili deo istorije srpske prestonice. Biće to prilika da se najavi i novi, po mnogo čemu jedinstven, projekat Instituta Servantes u Beogradu koji spaja istoriju, umetnost, putovanja i kulturu.

SLUŠAJ PODKAST
Ana Jovanović, Suzana Stefanović
S1 E8 | JUN 22, 2022 | 39 MINS

PodcastAna Jovanović, Suzana Stefanović

PREUZMI TRANSKRIPT (PDF)
SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: