Đorđe Andrejević Kun
Život veći od umetnosti

Da li ste znali ko je bio jedini bio jedini jugoslovenski slikar pripadnik Internacionalnih brigada u Španskom građanskom ratu? Kao i to da je ovaj umetnik tvorac grba grada Beograda?

Piše: Maja Sikimić

Da li znate ko je tvorac grba grada Beograda? To je slikar Đorđe Andrejević Kun. Možda niste znali da je ovaj veliki umetnik levičarske orijentacije, bio jedini jugoslovenski slikar pripadnik Internacionalnih brigada u Španskom građanskom ratu. Njegov životni put je vrlo zanimljiv.

Đorđe Andrejević Kun rođen je u poljskom gradu Vroclavu, završio je štamparski zanat, zatim umetničku školu u Beogradu, a potom studije slikarstva u Italiji i Parizu. Bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, član Srpske akademije nauka i umetnosti i, kao što si već navela, tvorac grba grada Beograda, kao i idejnih rešenja za ordenje i grb nove jugoslovenske države, formirane 1943. godine na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu.

Zanimljivo je da su njegova dela inspirisana situacijama koje je lično proživljavao. Prvo delo, po kome je postao poznat, bila je mapa grafika, roman u slikama „Krvavo zlato“, nastala u borskom rudniku bakra koji su držali francuski kapitalisti. Mesec dana proveo je s radnicima da bi osetio kako izgleda rudarski život.

Pre nego što je 1917. godine upisao umetničku akademiju, završio je grafički zanat u radionici svog oca, gde je naučio da pravi pečate i radi na presi. Dok je učio zanat, družio se s radnicima i postao dopunski član Udruženja grafičkih radnika koji su bili levičarski opredeljeni i zajedno sa njima pravio plakate. Tako je napravio čuveni prvomajski plakat s radnikom koji nosi crvenu zastavu, koji su zatim okačili na tramvaj koji je išao kroz Beograd, tako ga je video ceo grad, pre nego što je reagovala policija i zaplenila propagandni materijal.
S kolegama je osnovao grupu „Život“, čija je parola bila „Za borbeni realizam“. Cilj joj je bio da pokrene umetnike, a zatim i sve ostale, na borbu protiv kapitalističkog sistema, za jednaka ljudska prava, za prava žena, radnika, seljaka…

Pre nego što će otići na front u Španiju, kao učesnik građanskog rata, Kun je izrađivao lažna dokumenta ilegalcima koji su išli tamo da se bore. I sâm je učestvovao u borbama, na strani Internacionalnih brigada, a po povratku u Beograd napravio je mapu „Za slobodu“, inspirisanu građanskim ratom.

Kada se iz Španije vratio u Beograd, bio je pod budnim okom policije. Uhapšen je 1940. godine i najpre sproveden u Glavnjaču, a potom u Bilećki logor, gde je upoznao Ivana Milutinovića, Ivu Lolu Ribara i Mošu Pijade, koji ga je učlanio u Komunističku partiju. Iz tog perioda nastala je serija njegovih crteža sa scenama iz zatvorskog života.

Tokom okupacije, bio je uključen u rad male štamparije skrivene na Banjičkom vencu, u kući u kojoj je povremeno živeo. U jednoj sobi bio je naizgled običan plakar kroz koji se zapravo prolazilo i spuštalo u podrum, gde je bila smeštena štamparska presa. Interesantno je da Nemci nisu otkrili ovu štampariju tokom čitave okupacije Beograda, a okupator nije posumnjao niti u jedan falsifikovani dokument koji je Kun napravio. To nije čudno jer je govorio nemački bez akcenta. Majka mu je bila Nemica, a sâm je deo školovanja proveo u Berlinu. Kada je policija počela da se raspituje za Kuna, pustio je brkove i uzeo ilegalno ime Petar Antonijević, kako ga ne bi otkrili.

U toku života i rada, Đorđe Andrejević Kun dobio je mnoga priznanja. Odlikovan je Partizanskom spomenicom, Ordenom zasluga za narod prvog reda, Ordenom za hrabrost i Ordenom rada prvog reda. Podsetimo, Partizanska spomenica bila je visoko odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije dodeljivano svim prvoborcima, borcima i rukovoditeljima Narodnooslobodilačkog pokreta koji su stupili u Narodnooslobodilačku borbu.

Po ideji Moše Pijade, napravo je i prvi grb FNRJ sa pet buktinja, koji je prethodnica grba SFRJ. Po njegovoj ideji nastaju i prve novčanice nove države.

SLUŠAJ PODKAST
Velča Velčev
S1 E7 | JUN 8, 2022 | 36 MINS

PodcastValča Velčev

SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: