Saša
Markuš

„Prvo pravilo kako pronaći sebi mesto u kulturnom životu druge zemlje je neodustajanje od svog standarda.“

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru o toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Podkast Instituta Servantes u Beogradu pod nazivom Moja španska priča (España Contada), donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Kroz prvu sezonu podkasta prošetalo je petnaestak gostiju poreklom iz Srbije, koji su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Razgovore sa njima vodila je Ana Vučković Denčić.

O svom putu do Španije, životu u katalonskoj prestonici i radu na Univerzitetu Pompeu Fabra u Barseloni, ovom prilikom govoriće Saša Markuš. Saznajte kako to izgleda kada neko iz Srbije drži Špancima predavanja o filmu ili pak šta sa sobom donosi rad na velikom istraživanju o uticaju serija na širenje španskog jezika. Uz sve to, Markuš će posvetiti pažnju i brojnim malim detaljima koji čine njenu barselonsku svakodnevicu.

A kada se već dotičemo različitih filmskih priča, u svom delu Maja Sikimić otkriće vam za koji je to jugoslovenski film čuveni Pablo Pikaso napravio originalni plakat i kako je došlo do toga da narodnooslobodilačka borba bude ovekovečena Pikasovom četkicom.

SLUŠAJ PODKAST
Saša Markuš
S1 E5 | MAJ 11, 2022 | 39 MINS

PodcastSaša Markuš

PREUZMI TRANSKRIPT (PDF)
SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: