Tamara
Đermanović

„Nisam ni mogla da pretpostavim da ću kofere puniti hranom. Kada idem iz Barselone za Beograd nosim npr. šunku i artičoke, a kad dolazim nazad ajvar, kore za pitu, kajmak… Godinama se taj asortiman samo širi. Nostalgija se leči hranom.“

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru o toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Podkast Instituta Servantes u Beogradu pod nazivom Moja španska priča (España Contada), donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Kroz prvu sezonu podkasta prošetalo je petnaestak gostiju poreklom iz Srbije, koji su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Razgovore sa njima vodila je Ana Vučković Denčić.

Ova epizoda podkasta posvećena je Tamari Đermanović Tanasijević, autorki brojnih knjiga objavljenih na srpskom i španskom jeziku. Od početka devedesetih ona živi u Barseloni, gde radi kao profesorka na Fakultetu humanističkih nauka vodećeg španskog univerziteta Pompeu Fabra, gde rukovodi i Seminarom slovenskih studija. U razgovoru za Institut Servantes otkriće na koji način je povezala Barselonu i Beograd, kako je izgledalo graditi univerzitetsku karijeru u drugoj zemlji, gde sve danas pronalazi Srbiju i Španiji, a gde Španiju u Srbiji.

Osim ovog razgovora, Maja Sikimić pronašla je pravi katalonski kutak u srcu Beograda. Na kraju epizode otkriće vam kako je došlo do toga da jedno posve neobično dorćolsko ćoše dobije naziv po čuvenom slikaru Salvadoru Daliju.

SLUŠAJ PODKAST
Tamara Đermanović
S1 E4 | APR 28, 2022 | 36 MINS

PodcastTamara Đermanović

PREUZMI TRANSKRIPT (PDF)
SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: