Maja
Vasiljević

„Ne bih preživela da gledam Marlona Branda kako priča na španskom kao moj prvi komšija.“

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru o toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Podkast Instituta Servantes u Beogradu pod nazivom Moja španska priča (España Contada), donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Kroz prvu sezonu podkasta prošetalo je petnaestak gostiju poreklom iz Srbije, koji su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Razgovore sa njima vodila je Ana Vučković Denčić.

Maja Vasiljević već nekoliko godina predstavlja španskoj publici najbolje od balkanske muzike. Kako je bilo graditi novinarsku karijeru u zemlji čiji jezik vam nije maternji, da li je balkanska perspektiva prednost ili otežavajuća okolnost na tom putu? Kroz popularnu radijsku emisiju „Rumbo al Este“ koja se emituje na nacionalnom radiju, Vasiljević otkriva najzanimljivije autore i kompozicije iz balkanskih zemalja, bilo da je reč o starijim klasicima ili svežoj, novoj muzici.

Priču će dodatno zaokružiti Maja Sikimić koja će na samom kraju epizode otkriti veze između dva znamenita klasika srpske i španske umetničke scene. Saznajte na koje su načine Fransisko Goja i Ivo Andrić povezani, ali i kako je njihovim delima ispletena jedna zanimljiva srpsko-španska priča.

SLUŠAJ PODKAST
Maja Vasiljević
S1 E2 | MAR 31, 2022 | 38 MINS

PodcastMaja Vasiljević

PREUZMI TRANSKRIPT (PDF)
SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: