Darko
Perić

“Iberijsko poluostrvo je za mene kontinent! Jedno od dražih mesta u Španiji za mene je Merida. Ja sam iz Kladova gde je Trajan napravio most kad je osvajao Dakiju… snimao sam nešto u Meridi, taj gradić je Rim u minijaturi, tamo je Trajanov luk na 2000km razdaljine od Srbije.”

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru o toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Podkast Instituta Servantes u Beogradu pod nazivom Moja španska priča (España Contada), donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Kroz prvu sezonu podkasta prošetalo je petnaestak gostiju poreklom iz Srbije, koji su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Razgovore sa njima vodila je Ana Vučković Denčić.

U prvoj epizodi gost je glumac Darko Perić, jedna od zvezda planetarno popularne serije La casa de papel. Perić ovom prilikom otkriva na koji način mu je uloga Helsinkija promenila život, ali i kako je izgledalo graditi karijeru u Španiji. Osim toga, deli i brojne utiske o sličnostima i razlikama između rodnog Kladova i Srbije sa jedne i Barselone i Španije sa druge strane. Naći će se mesta i za niz zanimljivih preporuka i anegdota koje čine njegovu srpsko-špansku priču.

U nastavku istraživanja ovih priča, deo epizode posvetili smo i katalonskoj prošlosti još jednog srpskog grada. Maja Sikimić otkriva na koje načine je Zrenjanin kroz istoriju bio povezan sa Katalonijom i kako je došlo do toga da je u Vojvodini zamalo građena Nova Barselona.

SLUŠAJ PODKAST
Darko Perić
S1 E1 | MAR 17, 2022 | 36 MINS

PodcastDarko Perić

PREUZMI TRANSKRIPT (PDF)
SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: