Nikola
Srdić

Po dolasku u Madrid prvo sam otišao u muzeje Prado i Kraljica Sofija, gde svi umetnici odemo kao na hodočašće.

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru o toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Podkast Instituta Servantes u Beogradu pod nazivom Moja španska priča (España Contada), donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Kroz prvu sezonu podkasta prošetalo je petnaestak gostiju poreklom iz Srbije, koji su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Razgovore sa njima vodila je Ana Vučković Denčić.

Umetnik Nikola Srdić zaokružiće ovo audio putovanje svojom španskom pričom. Kako umetnost, koja ne poznaje granice, funkcioniše u svetu koji iznova postavlja nova ograničenja? Da li je Španija za umetnike iz Srbije izazov, inspiracija ili nešto treće? I kako se srpska, ali i španska tradicija odnose prema savremenoj umetničkoj sceni?

A poslednju, možda i najvažniju srpsko-špansku priču za kraj prve sezone podkasta sačuvala je Maja Sikimić. Ovom prilikom saznaćete ko su bili hrabri Španski borci, brigadisti iz cele Jugoslavije koji su učestvovali u Španskom građanskom ratu na strani Španske republike.

SLUŠAJ PODKAST
Nikola Srdić
S1 E14 | SEP 13, 2022 | 40 MINS

PodcastNikola Srdić

PREUZMI TRANSKRIPT (PDF)
SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: