Balkanski ritmovi na španskim meridijanima

Ne preterujemo kada kažemo da je Barselona svojevrsna iberijska prestonica balkanske muzike! Saznajte i zašto…

Piše: Maja Sikimić

Balkanska muzika prisutna je širom Evrope. Publiku osvaja svuda, a naročito u Španiji. Nije ni čudno, jer je španski narod po karakteru i temperamentu sličan narodima Balkana, gde je muzika sastavni deo života i zabave, i način izražavanja. Poslednjih godina interesovanje za muziku i kulturu Balkana u Španiji je sve veće. Pamte se nastupi Gorana Bregovića o kome tamošnji portali pišu kao o „najvećem umetniku balkanske muzike“, a mnogim Špancima dobro je poznat i opus Esme Redžepove, kraljice romske muzike Balkana. Njene pesme obrađuju i sviraju orkestri koji neguju sećanje na muziku našeg podneblja.

Koji su najznačajniji muzički sastavi koji promovišu muziku Balkana u Španiji?

Sličnost u temperamentima naših naroda sa Špancima dovela je do velike zainteresovanosti za nastupe Bregovićevog „Orkestra za svadbe i sahrane“ širom Španije. Španska štampa mnogo je pisala o tome, pa se mogu naći brojni komentari, poput ovog: „Bregovićevi eksplozivni nastupi u najboljim salama širom sveta predstavljaju moćan destilat u kome sintetiše i spaja različite narodne forme istočne Evrope. Tako se u njegovom orkestru nalaze bugarski glasovi, duvačke fanfare i neizostavni bas bubanj, koji su ujedinjeni da odražavaju najbolje od tradicionalnih zvukova.“

Sigurno ste čuli za još jedan sastav koji izaziva oduševljenje gde god se pojavi. To je „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ (BGKO). Ovaj međunarodni ansambl, sa sedištem u Barseloni, pobuđuje veliku pažnju širom Evrope svojim jedinstvenim stilom koji sažima muziku Balkana, Srednjeg istoka i obala Mediterana. Bend svira muziku različitih žanrova, uključujući klezmer, romsku i džez manuš. Takođe, izvode muziku s prostora Istočne Evrope i crpe inspiraciju iz muzike Južne Amerike, Španije i Bliskog istoka.

Njihova verzija pesme „Đelem, đelem“, internacionalne romske himne, ima više od deset miliona pregleda na Jutjubu. Izvodili su i „Makedonsko devojče“, „Još ne sviće rujna zora“, „Ederlezi“, „Lule, lule“, „Od Ebra do Dunava“ i druge tradicionalne pesme, uvek s velikim uspehom, pred oduševljenom publikom.

Član benda, kontrabasista Ivan Kovačević, jedan od gostiju našeg podkasta, objasnio je da je geografska, kulturološka i muzička različitost dovela do toga da balkansku muziku predstavljaju u nekom drugom svetlu, na drugom jeziku i to je svakako deo tajne velikog uspeha ovog benda.

Cela ova priča oko zainteresovanosti Španaca za muziku Balkana, dovela je i do nastanka BalKABar-a. Reč je o muzičkom, kulturnom i gastronomskom festivalu ovog dela Evrope. Na festivalu učestvuju muzičari iz Grčke, Bugarske, Srbije i Turske. Među njima su i sledeći:

„Orquestra de Ermesinde“ odaje počast prelepoj tradiciji duvačkih orkestara sa Balkana, sirovim i direktnim zvukom, inspirisanim klasičnim narodnim melodijama iz Srbije, Bosne, Makedonije, Rumunije i Moldavije. Formiran u Barseloni krajem 2017. godine, orkestar okuplja ljude koje ujedinjuje ljubav prema ovom repertoaru, a koji čini mešavinu plesnih ritmova i pesama, kojima promovišu jedan specifični topli životni stil.

„Balkan Paradise Orchestra“ nastao je na ulicama Barselone početkom 2015. godine. Grupa od jedanaest muzičarki donela je pravo osveženje. Različitog su porekla, formirane pod različitim muzičkim uticajima, a spaja ih interesovanje za balkansku tradiciju. Svuda unose radost i želju da se uz njihova izvođenja i zapleše.

Zatim, tu je „The Freak Fandango Orchestra“, multietnički bend iz Barselone, koji od 2007. godine izvodi eksplozivni miks folka, polke, pank roka i džipsi muzike sa Balkana. Vrlo zanimljiva kombinacija!

U sklopu poznatog festivala balkanske muzike u Barseloni nastupao je i „Basarab“, projekat koji se oslanja na narodnu muziku iz regiona između reke Dnjestar i reke Prut, poznatog kao Besarabija. Ovaj region, koji se nalazi u istočnoj Evropi, između Rumunije i Ukrajine, današnja je Republika Moldavija. U njihovoj muzici čućemo sve muzičke stilove regiona, a članovi su profesionalni muzičari s plodnim karijerama.

Bend „Gađo“ čini sedam muzičara koji izvode balkanski ska, rege, sving i surf tango, sve to uz džipsi ritmove. Svima je zajednička ljubav prema balkanskoj muzici i tradiciji. I svi nastupaju u Barseloni. Zajednički muzički senzibilitet definitivno predstavlja još jednu jaku sponu između naroda našeg podneblja i Španaca.

SLUŠAJ PODKAST
Ana Milutinović
S1 E11 | AUG 3, 2022 | 34 MINS

PodcastAna Milutinović

SLUŠAJ PODKAST NA PLATFORMAMA: